Blog Layout

Verduurzamen

Verduurzamen


Wil je energie besparen en duurzamer wonen? In dit stappenplan vind je alles waar je aan moet denken als je jouw huis wilt verduurzamen


1. Waarom duurzamer wonen?


• Je kunt elke maand besparen op je energierekening.

• Je wooncomfort verbetert mogelijk.

• De waarde van je woning kan stijgen.

• Je levert een bijdrage aan een beter milieu.

2. Hoe energiezuinig is je huis nu?


Hoe energiezuinig je huis is, wordt aangegeven met het energielabel. Het laat niet alleen zien hoe energiezuinig je huis is, maar ook welke maatregelen nodig zijn om een hoger energielabel te kunnen krijgen. De labels lopen van A t/m G. Een A-label is het meest energiezuinig. Wil je weten hoe energiezuinig je huis is? Check het label op: www.energielabel.nl.


3. Welke duurzame wensen heb je?



Voor je aan de slag gaat met verduurzamen is het goed bij jezelf na te gaan wat je wensen zijn? Hoe duurzaam wil je wonen? Je kunt (beginnen met) eenvoudig besparen, maar ook kiezen voor grote energiebesparende maatregelen.Je kunt streven naar een energiezuinige woning of zelfs naar een energie neutrale woning.

Als je een energie neutraal huis hebt, wekt je huis evenveel (of meer) energie op dan je nodig hebt. Dit wordt ook wel ‘nul op de meter’ genoemd. Houd er rekening mee dat je eerst zult moeten investeren voordat je kunt besparen


Als je een energie neutraal huis hebt, wekt je huis evenveel (of meer) energie op dan je nodig hebt. Dit wordt ook wel ‘nul op de meter’ genoemd. Houd er rekening mee dat je eerst zult moeten investeren voordat je kunt besparen.



4. Welke energiebesparende mogelijkheden zijn er?


Door eenvoudig te besparen met de tips hierboven, kun je al wat doen om energiezuiniger te leven. Daarnaast kun je kijken welke duurzame oplossing het beste past jouw situatie en huis. Niet alle duurzame maatregelen zijn voor ieder huis geschikt. Voor een rijtjeshuis gelden weer andere mogelijkheden dan voor een vrijstaande woning.


Algemene regel: eerst isoleren, dan pas energie opwekken


Ga je je huis verduurzamen en weet je niet goed waar je moet beginnen? Een belangrijk uitgangspunt is dat je eerst investeert in energie die je kwijt kunt raken en pas daarna in energie die je op kunt wekken. Als je bijvoorbeeld eerst investeert in HR +(+) glas of triple glas, heeft energie opwekken met een zonneboiler, zonnepanelen of een warmtepomp ook meer zin.


Kan ik subsidie krijgen voor de isolatie van mijn huis?


https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/12/30/vanaf-1-januari-2022-meer-subsidie-voor-isolatie-en-warmtepomp




5. Duurzaam wonen financieren

Als je weet hoe je duurzaam wilt wonen, is het tijd om te kijken hoe je het gaat financieren. De investering verdien je in de meeste gevallen terug doordat je energiekosten dalen of de waarde van je huis stijgt. Maar voordat je het terugverdient, moet je het wel eerst betalen. Vergeet niet de investering af te wegen tegen het extra wooncomfort, de winst voor het klimaat en de tijd waarin jij je investering terugverdient.



Spaargeld, een lening of een hypotheek


Er zijn verschillende mogelijkheden om je energiebesparende maatregelen te financieren. Je kunt er je spaargeld voor gebruiken, een lening voor afsluiten of de maatregelen financieren via je nieuwe of bestaande hypotheek. Vaak heb je bij de verduurzaming van je huis recht op subsidie, die vooral interessant is als je een huis hebt dat ouder is dan 1992.


Ook als je huis al energiezuinig is, maar je je huis graag energieneutraal wilt maken, kun je mogelijk een extra bedrag krijgen om je op weg te helpen. Om in aanmerking te komen voor subsidie, moet je huis wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.


Wil je weten of het verstandig is om je spaargeld te gebruiken voor het energiezuinig maken van je huis? Met de bufferberekenaar van Nibud reken je snel uit of je buffer groot genoeg is.


6. Doorvoeren energiebesparende maatregelen



Als je weet welke energiebesparende maatregelen je wilt doorvoeren en hoe je ze gaat financieren, is het tijd om op zoek te gaan naar een partij die de verduurzaming kan uitvoeren en offertes aan te vragen. Via het platform Woningverbeteraars kun je bijvoorbeeld offertes opvragen voor verschillende maatregelen. Hierdoor krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en het bedrag dat je jaarlijks kunt besparen.



Kosten


Check goed of een offerte vrijblijvend is of dat er kosten aan verbonden zijn zodra je besluit de energiebesparende maatregelen niet door dat bedrijf uit te laten voeren. Aan offertes op maat kunnen kosten verbonden zijn..


28 Oct, 2022
Servicepunt hypotheken Arnhem - Oosterbeek - Doorwerth - Heelsum - Renkum
20 Oct, 2022
We gaan uit elkaar: wat heeft dat voor gevolgen voor de hypotheek
Share by: